donderdag 5 februari 2015

De eerste dag op school


Hier ben ik weer, met meer nieuws! :)

Woensdag 4/02

Eerst en vooral enkele foto's van ons verblijf waar we twee maanden logeren. We hebben een gemeenschappelijke living, nog een andere kamer, elk onze eigen slaapkamer met een eigen douche en toilet.



















De wekker stond woensdagochtend om 6 uur. We werden namelijk om 6.45 uur op het schooltje verwacht, want de lessen starten om 7 uur.

Vandaag gaven de Cambodjaanse studenten elk twee uur les. Na elk lesuur hebben de leerlingen ongeveer 5 à 10 minuten speeltijd. Het was een beetje onwennig om in de klas te zitten, aangezien ik niets begreep van wat ze zeiden en dus ook totaal niets kon lezen van wat aan bord stond.

Daarnaast was het niet altijd makkelijk om de Cambodjaanse studenten hun Engels te verstaan. Ze spreken de woorden uit met hun eigen accent. Voorbeeld: met het woord 'jam' bedoelden ze 'jump'. Hierdoor was er vaak verwarring, maar die konden we oplossen. Ik vroeg dan of ze het woord wouden spellen en dan wist ik welk woord ze bedoelden.

De eerste les wiskunde ging over de rechthoek. Het ging hierbij over de oppervlakteberekening. Je ziet dit duidelijk op onderstaande foto. :)



De volgende les was literatuur Khmer, het ging over het werkwoord 'springen'.




Tot slot werd de leerlingen een lied aangeleerd.

De lessen eindigden om 11 uur. In de namiddag werden we om 15 uur verwacht in het PTTC, dit is de hogeschool van de Cambodjaanse studenten. Zij gaven kort een rondleiding, we bezochten onder andere de bibliotheek waar we meteen het wetenschapsboekje ontleenden. Nadien kochten we ons eigen werkschriftje wiskunde. Achteraf zijn we nog naar een lokale klerenmaker geweest, zo hebben we maandag ook ons eigen schooluniform.

Vervolgens zijn we nog even op stap geweest. We zijn met het brommertje ( dat we voor twee maanden huren) een kijkje gaan nemen aan de overkant van de brug. Het was daar super mooi! Daar rondrijden was echt puur genieten! De mensen zijn super vriendelijk, iedereen roept 'hello' en mensen die aan het eten zijn doen zelfs teken of je niet mee komt eten. Aangezien we er vrij laat waren en het al donker begon te worden ( om 18 uur is het hier al donker) zijn we er enkel doorgereden, maar we keren zeker nog terug!







Donderdag 5/02 

Vandaag moest enkel Kevin in de ochtend naar de lagere school. Ik werd niet op school verwacht, aangezien de leerkracht nu zelf les gaf. Hoewel dit bij Kevin ook het geval was, maar misschien had de leerkracht bij mij gevraagd om niet te komen...

In de ochtend heb ik het wiskunde boekje van de leerlingen bekeken. Op die manier kon ik al eens kijken of er zaken waren die aan de basis kunnen liggen van misvattingen in wiskunde. Hoewel dit niet makkelijk was aangezien dit in het Khmer was, maar aan de hand van de getallen en tekeningen kon ik er toch iets uit opmaken.

In de namiddag zijn we met de brommer uit het centrum getrokken. De lokale bevolking wist ons te vertellen dat er op ongeveer 20 km afstand een heel mooi landschap is en we besloten hier naartoe te trekken. We hebben hele mooie dingen gezien en het was werkelijk prachtig, maar blijkbaar waren we toch niet op de plek die de mensen bedoeld hadden. We zijn waarschijnlijk ergens verkeerd gereden. Dit zullen we dus nog eens opnieuw moeten proberen. :)





Onderweg kwamen we een kraampje tegen waar ze het sap van een bepaalde plant verkochten. We stopten hier even om dit te proeven en het was super lekker! We dachten dat het rietsuiker was, maar we wisten het niet zeker aangezien de lokale bevolking geen Engels spreekt. 




Op de terugweg genoten we nog van het mooie landschap en de mooie omgeving!



















Dit was een zeer mooie trip! :)

2 opmerkingen:

  1. Heel schone foto's Steffie. Looking good! :D Heb je al een landkaart gezien van ginder? Laat je me is weten of België er op staat? In Bangladesh was dat niet het geval... Ben benieuwd of ons land voor de Cambodjanen bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Isabel!:)

      Op de meer toeristische plaatsen kennen ze België wel of ze het ook effectief weten liggen, dat weet ik niet.
      In de kleinere dorpjes hebben we het nog niet kunnen vragen aangezien we hun taal niet spreken en zij geen Engels kennen. :)

      Verwijderen